Обществена язва – диагнозата

Виждаме ги всеки ден. Не можем да ги отминем, те са навсякъде. Не ни и позволяват да ги отминем. От тях лъха предизвикателство и агресия, дори когато уморени и скучаещи гледат с безразличие светът около тях. Дори тогава повечето от нас обръщат поглед на другата страна или минават на другият тротоар. Гледаме ги със страх и презрение, но те продължават да са там някъде около нас. Те- Глутницата.

Преди две седмици прочетох два постинга на Блага - Изтърваното поколение и Глутницата. Темата беше допълнена и от Нели Калова с постинга - Предизвикани размисли.
Първоначално мислех да коментирам по темата, но пропуснах момента и се отказах. Времето минаваше, а темата не ме оставяше на мира и ето, че и аз я подхващам. Защото, ако икономическата криза отмине след някоя друга година, тази обществена язва няма да се излекува сама с времето. Трите публикации са от малкото, които съм чел, а за изтърваното поколение трябва да се говори. Тези млади хора са част от нашето бъдеще. Те са винаги някъде, около нас. Гледаме ги със страх и погнуса и ги сочим с пръст. Само, че точно това е целта на тези групи. Ако някой от тях прочете трите постинга, реакцията ще е нещо от рода:
-Яко! Старите се н...ха от страх! Йессс..!
Въпреки всичко, писането и говоренето за тези проблеми е част от лечението на тази язва. Защо говоря за язва, а не за тумор? Защото Глутниците са точно това. Туморът може да те убие, но него можем да изрежем и вероятността да се появи отново е сравнително малка. Язвата, обаче изисква продължително лечение и упорит режим за цял живот. Не съм силен в анализите, но ще се опитам да изложа моето мнение по въпросът за начините на лечение.
Преди да се пристъпи към лечение на дадена болест, е хубаво да се постави точна диагноза и да се знаят причините довели до това състояние.
Първо да разгледаме болният.
Гледката не е приятна, но ако надмогнете първосигналната реакция, ще установите, че всъщност Глутницата не е едно цяло. Състои се от индивиди и въпреки, че съм съгласен с определенията, искам да добавя още нещо.
Може би, някой ще възрази, но за мен Глутницата се състои от едни самотни индивиди. Това, което ги сплотява и ги подтиква да провокират светът наоколо е точно самотата. Само в Глутницата те чувстват, че някой им обръща внимание. Само в Глутницата се чувстват значими, а не аутсайдери. Затова са фанатично привързани към своето общество.
Самотата само по себе си не е достатъчна за включването в подобна група, но е определящо този случай. Наистина в днешно време много хора не могат да се справят с този проблем. Някои посягат към алкохолът, други се затварят още повече в себе си, а тези са избрали пътят на Глутницата. Може ли са и да не го направят, но вече е факт. Влязат ли веднъж там, рядко се случва да успеят да променят животът си. Това е като наркотиците и спасение няма.
Говорим за изпуснатото поколение, но изразът е неточен. Изпуснатите поколения са много и то без прекъсване. Огледайте се внимателно и кажете, не сте ли виждали Глутници от възрастни помияри? Има малки разлики в поведението и законът е по-строг с тях, но поведението е същото. Основното според мен е, че всички се състоят от хора, които нямат друго място в обществото, а Глутницата ги приема с отворени обятия.

Трябваше да започна с виновниците за тази язва. Блага правилно набляга на вината на родителите. Според мен, обаче в случаят задоволяването на капризите на децата не е водещо. Всеки родител се стреми да осигури максимално своето дете и не мисля, че това е грешка. Познавам много деца, растящи без да им липсва нещо, но не са се включили в такива Глутници. Компютърът, телефонът и дрехите не правят малките хора социални инвалиди.
Тук причината е друга. Често родителите не са подготвени за появата и отглеждането на детето. Човек не се ражда научен за родител. Само едно желание не стига, а поне по мои наблюдения едно младо семейство не получава никаква помощ в тази насока. Улисани в ежедневните грижи родителите, дори не усещат кога малкото сладко същество, оставено да се справя само в много ситуации се е превърнало в част от Глутницата. Когато го установят реакцията им е, също като на останалите –страх и погнуса. Тогава вече е късно и повечето вдигат безпомощно ръце. Не забравям и тези, които просто не искат да се научат да бъдат родители, но мисля че справянето с тях е най-лекият етап от лечението.
Родителите сами не могат да се справят с проблемите. Търсят помощ в училището, което е следващият виновник. Само, че и днешното образование не е пригодено да се справя с подобни проблеми и връща топката обратно, или я препраща към държавата. Държавата пък си има по-големи грижи и също не иска да поеме отговорност.
Получава се омагьосан кръг, около който всички са се събрали и гледат с отвращение и безпомощност грозната язва в центъра. Да ама с гледане, язва не се лекува. Не се лекува и много лесно, а винаги може да се отвори наново.
Мисля си, че все пак има лечение. Има малки лекарства, които могат да свършат много работа, но за това как виждам лечението ще пиша следващият път.

....

11 коментара:

  1. "Изтървано поколение" звучи твърде обобщаващо. Това, че попадаме на определени групи малки тиквеници, производни на големи родители-тиквеници, не означава, че всички деца и родители са такива. Така че съсредоточаването само върху Глутниците е по-верния подход. А там проблемите са ясно поправими - бой (фигуративно казано) по родителите и нещата ще си дойдат на мястото. Е, Глутници пак ще има, защото някои и от бой (фигуративно казано) не се оправят, но тези Глутници ще са по-малко и по-малобройни.

    ОтговорИзтриване
  2. Децата по принцип се раждат без всякакви нечисти неща.От нас родителите се очаква да опазим донякъде това нещо.Но те излизат на улицата. Аз като родител имам няколко принципа които със със много търпение се опитвах да налагам първите им години.1наркотици,2секти,3безопасен секс.Защото човешкия живот е неоценим./имат си дребни кусури ама ние майките все не харесваме/

    ОтговорИзтриване
  3. 1) Не всеки израстнал индивид е обвързан в обществото(да спазва правилата в него осигуряващи на всички някакво относително спокойствие, а поради това и да признава правата на другите).
    2) Не всеки има повече потребности от биологически програмираните в него.
    3) Не всеки има достатъчно мозък за да разбере, че правата и задълженията на човек се променят с възрастта.
    4) Не всеки който става родител прелива от обич към детето си.

    Ето тези когато станат родители създават малките жестоки егоистчета които е трудно да се нарекат "дечица". Като добавим и влиянието на някой предаден ген, рабираме, защо някои не предизвикват умиление, а отвращение.

    ОтговорИзтриване
  4. Просто остарявате и нормалните пуберски неща са станали ненормални. С времето човек преживява физиологични и ментални промени. И едните, и другите се необратими, масови и както изглежда неизбежни. Спокойно, някой ден сегашните "глутници" ще се вайкат за същото :D :D :D

    ОтговорИзтриване
  5. Крайно време е родители и учители да спрат да си прехвърлят топката на отговорността за изграждане на някаква култура :) Това, което едната институция не може да постигне, другата би трябвало да го постига. Нужно е малко желание просто.

    Просто е време да се спре с прилагането на соц-прийоми, а да се изгради система, съобразена с психологията на днешното поколение.
    Като знаеш какъв е корабът, по-лесно ще се научиш да го управляваш. В крайна сметка, всичко се учи. Дори от учителили.
    И от родители.

    ОтговорИзтриване
  6. Винаги остарялото поколение намира в новото нещо неморално, намираха ни го на нас, намираме го и ние.
    Младите наистина излязоха от граници и контрол, или ние остаряхме..

    ОтговорИзтриване
  7. Едва ли ние сме остарелите ... И ние навремето пушехме в тоалетните на училището. Но ни водеше идеята да се скрием ...днес палят цигарата вън пред входа на школото. Ходехме по барчета да пием кафе и да пушим цигари ...но пак избирахме по затънтените, където няма опасност да ни засече мама или тате, или някой техен познат, който да ни изклюкари. Днес те са заели местата в най-вървежните заведения в града :) Излизахмч на дискотека в петък вечер, но спазвахме вечерния час на родителите си, защото в протев нслучай следващата седмица щяхме да прекараме времето си у дома. Просто имахме респект от родителите си, от там и от учителите. Винаги е имало палави деца, по-буйни, бунтари, които не приемаха стадното поведение и въпреки това имаше една граница, която не се минаваше... Почти на 32 години съм и не мисля, че съм остаряла ... но ми е неудобно,когато изляза с приятели на нощен клуб и открия там само деца на които бих могла без особен зор да им бъда майка и то в ранните часове на новия ден.

    ОтговорИзтриване
  8. За мен младото поколение е отражение на предходното. Нещо като огледало. Не може децата просто да са лоши. Те стават такива, подражавайки на родителите си и на обществото.

    Не би трябвало да се вглеждаме в тях, а в нас. И ако те са язва, то цялото ни общество тогава е в язви. Всъщност не е ли точно така?

    Може да не е съвсем по темата, но четох онзи ден статия в е-вестник за пияният полицай, който застреля момиче пез 2001 г. и който сега щял да участва в "Цената на истината?"

    В такъв случай, кой е язвата: полицаят, Нова телевизия, жадната за сеир публика? Това е толкова грозно и отвратително, че постъпките на младежите бледнеят. Направо се отвратих, като го чух. Пари, пари, пари...

    ОтговорИзтриване
  9. Много интересна тема,имах възможност 14 години да работя като преподаватл в един техникум,наистина не ми беше лесно ,дори в един от часовете едни от учениците ми хвърли бомбичка която избухна до самия ми крак,направо се вцепених,искал е да ми направи впечатление,наистина това не беше начин с който да ме впечатли,реагирах по подобаващ начин,чрез директор ,родители и т.н.нещата не се промениха кой знае колко с това момче,после разбрах ,че е дете на разведени,извини ми се,но уплахата и следата от стореното зло остана в мен,в крайна сметка той стана непрокопсаник,дори беше контингент на полицията...язва наистна голяма язва....

    ОтговорИзтриване
  10. като написах това:
    "Не всеки има достатъчно мозък за да разбере, че правата и задълженията на човек се променят с възрастта."
    имам предвид, че не е нормално момичета до 18г. да се клепат така, че и майка им да не ги познае, не е нормално до 18г. младежите да се напиват редовно като стари алкохолици, не е нормално да ходят почти всяка нощ по заведения особено тези с недобра репутация. Не е нормално да бъдат груби и жестоки с всеки около тях само защото е по-слаб и беззащитен.Не е нормално и да не бъдат наказани навреме и адекватно за неспазване на правилата в обществото.

    ОтговорИзтриване
  11. Много добра публикация! Този проблем тепърва ще бъде ръжена в нашето око и ако не го изкараме може и другото да замине. Според мен има една дупка в ежедневието на младите (многото свободно време), което те прекарват в скитане по улиците и в душата си. Родителите безспорно имат вина, въпреки че може да са прекрасни хора. Главна вина има държавата, защото смачква систематично в последните 20 години онези устой, благодарение на които сме оцелели като нация 1300 години. Какво виждат като ценности младите? Кеч и чалга ...

    ОтговорИзтриване