Независимост

Днес е национален празник- обявяване на независимостта на България. Няма обаче да ви занимавам с историята на този ден. Миналата година опитах да проведа малка анкета сред познати и се оказа, че повечето не знаеха нищо за събитието преди 101 години. Тук някои веднага ще обвинят цензурата преди 1990 година, но поне аз мисля, че причината е друга. Самият Манифест за обявяване на независимостта на България е акт само на книга. Актът не среща никаква съществена съпротива дори от страна на Турция. Фактическата независимост от Портата, България е извоювала много по-рано и Манифеста не променя с нищо реалната картина. Единствената практическа полза от него е за княз Фердинад, който вече може без забележки и ехидни усмивки от другите европейски монарси, да се нарича „цар на българите”. Ако погледнем следващите събития до днес ще забележим, че през цялото време страната ни е зависима от външни фактори. Често те дори не са записани на книга, но са напълно реални и много по-силни от тогавашната ни зависимост. Може ли днес някой да каже, че сме независими?
Зависим от ЕС, зависим от Русия, зависим от Щатите, зависим от съседите, а през зимата се оказа, че зависим и от Украйна. България е една независима държава, която дори не може да състави пълен списък на зависимостите си.
-Абе, убаво си беше при Тато! Саюзо мислеше вместо нас и поне си знаехме кого да слушаме.-тръгна да ми обяснява наскоро един познат.
Излиза, че независимостта е лошо нещо. За съжаление винаги ще има такива хора. Дали ще е за този период, или за друг е само подробност. Начинът им на говорене се определя от вкоренения им страх от независими действия. Независимостта предполага мислене и поемане на определени отговорности, а също и съобразяване с другите, а това не е по вкуса им. Това е нещо, което се учи и се надявам някога и страната ни да се научи да бъде независима.
Всъщност дали говорим за държава или за човешко същество процесът е един и същ. Ще дам пример с развитието на човек, а при държавите трябва само да се сменят няколко думички.
Преди да се родим сме като зависима държава. Нямаме никакъв избор. Зависим изцяло от тялото на майката и трябва да се пригодим към неговите условия. Лесно е, топло и удобно и най-важното не изисква никакви усилия от нас.
С раждането нещата се променят. Започваме да зависим и от околният свят и от други хора. Все още, обаче най-важната зависимост е тази към майката. Свикнали сме с нея, а другите ни плашат. Страшно си е. Зависим от роднини, приятели, зависим от работата си, зависим от държавата, зависим от всеки и всичко.
Постепенно нещата се променят. Научаваме се да не се страхуваме от този свят пълен със зависимости. Научаваме се, че както ние зависим от другите, така и те зависят от нас. Научаваме се да се съобразяваме с интересите на другите и да отстояваме собствените си интереси. Научаваме се как да използваме една зависимост за да неутрализираме друга. Това се учи стъпка по стъпка и когато се научим, разбираме какво е истинската независимост.
За съжаление някои деца цял живот не могат да се научат. Търсят си майката и мечтаят за сигурността, която са имали някога. Предпочитат пълната зависимост от някого, пред свободата да имаш избор и да чертаеш пътят си сам.
България за съжаление прилича на тези деца. Някога ще се научим и ние и се надявам това да не е след още сто години.
Честит Ви ден на независимостта на България! Честит празник на тези, които са се научили да ценят независимостта си и на тези, които тепърва ще се научат! Дали ще стане зависи от тях самите.
Затова дори само факта, че на този ден имаме повод да се замислим и поговорим го прави празничен. Колко такива дни имаме в годината?
Честит празник!

....

13 коментара:

  1. Слушах тази сутрин написания химн по повод подписване на декларацията. И разбрах колко ни е обичта към историята и въобще събитията, свързани с нея. Химнът е много хубав, но неизвесте. Има го в архива на националното радио. И винаги съм мислила, че народ, който не знае и почита историята си, си заслужава съдбата. Крайно казано, но истина.

    ОтговорИзтриване
  2. Честит празник!

    Независимостта ще ни споходи, тогава когато се освободим от робския си манталитет!Тогава, когато хората протестират не само един път на четири години, а при всяка обществена несправедливост. Честит празник на всички!

    ОтговорИзтриване
  3. Е, трудно е да си независим и сам да решаваш съдбата си. Много по-лесно е да дойде някой и да те оправи за 800 дни.

    ОтговорИзтриване
  4. Независимост на България-пълна демагогия!Много си прав,че повечето от нас не знаят какво точно се е случило на този ден,явно в часовете по история,малко от нас са внимавали,особенно младото поколение е пълна скръб в това отношение,но това е друга тема...
    ЧЕСТИТ ПРАЗНИК БЪЛГАРИ!

    ОтговорИзтриване
  5. Няма абсолютна независимост. От където и да го погледнеш. По-правилно е да се преценя зависимостта от кого не ти нарушава правата и себеуважението. Затова съществуват понятията "приятел", "неприятел", "враг". Но от доста време търговията е навлязла както в междуличностните, така и в политическите взаимоотношения. Няма значение дали ще са 30 сребърника или ще е обобщението "няма вечни приятели и врагове, има вечни интереси". Търговците никога не са били извън храма. И никой не е успял да ги изгони.

    ОтговорИзтриване
  6. Честит празник!
    А за "независимостта" - лична и държавна, друг път... :)

    ОтговорИзтриване
  7. "" Михлюзи с михлюзи харесва им все някой да ги ръчка с пръчката и да им казва.Мирно,свобдно,падни ,стани!""Иначе когато затвориш свободна птичка тя умира!На всички истински Българи Честит Празник!

    ОтговорИзтриване
  8. Ми добре е написано, но не виждам противоречие със снощното, даже напротив - допълват се идеално.

    ОтговорИзтриване
  9. Честит и празничен да е днешния ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Балтазар, вчера не съм казал, че са в противоречие. Казах,че гледната точка е малко под по-друг ъгъл и съм съгласен с теб, че се допълват.

    ОтговорИзтриване
  11. Онзи ден говорих с един човек, който по онези години се интересувал от йога, дао, хайку, свирил на кларнет, на акордеон и сега свири.
    Ама щото нямало с кой да си говори за тези неща, взел че се оженил.
    Ами, питам се аз, ако беше свободен и независим човек, не можеше ли да отиде в Индия или в Тибет.
    Питам се и го питам него, дали не е това причината да сме толкоз еднакви в характера си.

    ОтговорИзтриване
  12. Прав сте, че не се знае монго за този ден. Обаче в предаванията и коментарите забелязах, че се допуска и друга грешка. На този ден се обявява независимоста на България от Русия. А в коментарите това не се споменава, а се говори само за Съединението. Този ден няма нищо общо с това.Четете Строители на Съвременна България на Симеон Радев и ще се убедите в това.

    ОтговорИзтриване
  13. В горния ми коментар е допусната грешка. Да се чете- "обявяване на Независимостта на България от Турция и от Русия".Съжалявам за неточността.

    ОтговорИзтриване