Пестене на енергия

Когато тръгвам на работа сутрин, от месец вече се заглеждам в осветлението. Уличното още работи, но не то ме интересува.
Заглеждам се във витрините на магазините и ми направи впечатление нещо странно. В повечето малки магазини, осветлението е минимално и се свеждаше до декоративно, колкото да подчертае изложеното на витрините. За разлика от тях в BILLA, T-market и Европа, осветлението дори не е намалено. Пустите магазини, консумират същото количество, както през деня.
С обществените сгради, положението е същото. Празни са, но пустите коридори, са ярко осветени.
Спомням си един бивш директор, който обикаляше по пустите коридори и гасеше лампите. Тогава му се смеехме, но той не обръщаше внимание. Така беше научен.
От години говорим за икономия на електроенергия, енергоспестяващи технологии и връзката им с опазването на природната среда. Само, че само с говорене не става. Това е начин на възпитание и вътрешна убеденост. Всеки може да загаси осветлението за един час в деня на Земята, но важното е какво правим в останалото време.
За съжаление, никой не е заинтересован наистина, да има икономии. Най-малко доставчиците и това не е само при електроенергията. Вдигането на цените на енергоносителите, е просто начин за увеличаване на печалбите им, а не възпитателна мярка.

4 коментара:

  1. Това си е така, и нашите улични лампи понякога си светят през деня, а живея точно срещу един клиентски център на EVN:)))Изобщо не е трудно да се научим да гасим лампите, където не е необходимо да светят:)))А какво ще кажеш, Влади, за жегата от климатиците в магазините?!? Всичко е на max. В тези молове, е топло като за световно. Това си е разхищение, пък и не е полезно чак такава жега, не стига, че и въздухът там е замърсен достатъчно...

    ОтговорИзтриване
  2. Като бях малък, имаше кампания за пестене на вода. Много шум се вдигна "Капка по капка - вир става" - сигурно помните.
    Това много силно ме впечатли още от тогава и силно се вкорени в мен. Сега дори, като ползвам вода, пестя колкото мога - и то не с някаква причина, а просто защото така съм възпитан.
    С тока е същото, с бензина в колата и т.н.
    Има много неща от които може да пестим. Не само да пестим пари от собствения си бюджет, ами да пестим от ресурсите на тази планета.
    Поздражления за поста!

    ОтговорИзтриване
  3. И аз пестя енергия, но май усилието е напразно :(

    ОтговорИзтриване
  4. @Zvetanka Shahanska, ами който забравя, обикновено не ги плаща, но основното остава навиците, а те могат да се добият с често напомняне.
    @vassilev12, точно възпитанието. Не са нужни скъпи кампании.
    @Емо, никога не е напразно. Не е много, но ако се замислиш и въздуха, който вдишваме е нищожно количество, но пък е важен.

    ОтговорИзтриване