Чета с предател

Вече трета година, нещата в Старата Гора, не вървели, както трябва. Всяка година ставало все по-тежко и тежко за горските животни. Не били виновни само природните стихии, но и организацията куцала. Всеки си правел, каквото поиска, без да се интересува от другите.
Накрая, дори Лъвът разбрал,че повече така не може и решил да сформира нов екип, който да поправи нещата и да върне стария блясък на гората.
Заел се сериозно със задачата. Не я претупал, както всички останали и цели три месеца съставял план. След това още три месеца уточнявал, какви изпълнители, ще трябват за дози план.
Подборът продължил също три месеца. Всеки кандидат бил, внимателно проучван и подлаган на изпитания.
Когато всичко приключило, Лъвът събрал животните и представил екипа:
-Това е Мечката. Тя ще отговаря за продоволствията в гората и за запасите, които ще отделяме за тежки времена. Това е Вълкът. Той ще охранява гората и ще бди за опазването на всяка тревичка. Това е Лисицата. Тя ще отговаря за поведението на всички вас. Ще следи да няма обиди и караници и ще отсъжда справедливо всеки спор. Това е Бобърът. Той ще отговаря за водните запаси. Това е Бухалът. Той ще отговаря за обучeнието културните мероприятия. Това е....
Представянето продължило дълго, като за всеки член, Лъвът определял точно с какво ще се занимава. Накрая останал един и Лъвът представил и него:
-Това е Свраката.
Не допълнил нищо, а и никой не посмял да го попита. Тръгнали си животните, а след тях и екипът, който от следващия ден, щял да се заеме със спасяването на гората.
Вълкът, Мечката и Заекът, вървели заедно, но дълго не проронили нито дума. Накрая Мечката не издържала и се засмяла:
-Мъдър е Лъвът! Ако не беше посочил толкова явно, кой ще е доносника и предателя, можеха да минат месеци, преди да го открием и да си гледаме само работата.
-Ами, да!- възкликнал и Вълка. -Мъдър е нашия Цар!
Заекът поискал нещо да каже, после млъкнал. След малко преглътнал и споделил:
-То не се знае, дали е само Свраката. Когато ме избра, Лъвът ми обясни, че трябва всеки ден да му докладвам, не само за моята работа, а и за това какво говорят за него.
Настанала тишина, а после и Мечката промълвила:
-И на мен, така каза....
-И на мен....- въздъхнал Вълкът.-То се и видяло,че ще я караме както преди.

7 коментара:

  1. Мда.. щом лъвът няма конкуренция...
    Аз мога да предложа едно решение, което разбира се не съм измислил сам. Това е решение на много умни животни от една друга гора с традиции в демократичното управление.
    1) Трябва да се демократизира и да се направи прозрачна доставката на лъвове за гората.
    2) Да се обяви търг.
    3)Да се създаде комисия по прозрачността на търга.
    4) Досиетата на подалите заявление за участие, трябва да бъдат проверени! Не трябва да се допусне до търга нито един от доносниците на стария режим.
    5) Да се проверят законността на капиталите на всеки участник.
    6) Комисията да бъде избрана измежду изявените дисиденти. Техните досиета може да не се проверяват (предварително)

    ОтговорИзтриване
  2. И да имат поне няколко години трудов стаж, а не само партийни теоретици...

    ОтговорИзтриване
  3. @ivo_isa ,@Zvetanka Shahanska , благодаря за допълненията. Сетих се и аз нещо, за промяна на законите, като допълнение, но ще е друга приказка.

    ОтговорИзтриване
  4. Не допълвам... Тъжно ми е, та се смея:-)

    ОтговорИзтриване
  5. Всеки екип си има по един г-н Ушев, а понякога са и повече...

    ОтговорИзтриване
  6. в моа екип е лесно, 2ма сме, не съм аз, значи...

    ОтговорИзтриване