Нови кактуси

Миналата година си бях обещал, да добавя няколко кактуса към трите си любимеца. Харесвам кактусите, може би защото само те оцеляват при моето безотговорно отношение към тях. Оцелява с години и един стаен бръшлян, но заслугата не е моя.
Или пък харесвам кактусите, защото ми приличат на човешки същества. Писал съм за тази прилика още в началото на този блог – Кактуси. Напоследък, не зная дали от времето, или от нещо друго виждам все повече хора-кактуси. Наострили бодлите си срещу целия свят, а вътрешно запазили меката и нежна сърцевина. Трябва им топлина и внимание, за да отворят своите чудни цветове, но това все по-рядко се случва.
В петък докато се прибирах, видях на витрината на един магазин, едно кактусче и вчера сутринта, след доста колебания успях да избера три от многобройните бодливковци.
За съжаление не можах да открия вида им. Магазинерката също не знаеше нищо. Сви рамене и се усмихна:
-Ами това са просто кактуси.
Днес ще ги пресадя в по-големи саксийки и след седмица ще почна постепенно да ги излагам на слънце при останалите. Единият е цъфнал, а за другите ще видим. Дано не объркам нещо, но както каза продавачката- Това са просто кактуси.
Не са хора, нали?

8 коментара:

  1. Интересно хоби е! Знам...Когато цъфнат ти става някак особено приятно. Приемаш го едва ли не като благодарност за грижите:)
    --
    И много интересна презентация си направил - върху календар! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Хубави са тези бодливковци :)
    А и не са капризни за гледане /за разлика от хората/
    Поздрави,Владо и спокойна неделя!

    ОтговорИзтриване
  3. Баща ми преди отглеждаше много кактуси. А моите наблюдения са, че това цвете се харесва предимно от мъжете.:)Познавам и други, които не си падат запалени цветари, но си имат завидна колекцийка от кактуси, която старателно отглеждат и поддържат.

    Това с фона от календар и на мен ми направи впечатление.:)

    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Помня предишната публикация. Много хубаво си го казал "Наострили бодлите си срещу целия свят". Бих добавил -кактуси в балон, кое ли ще оцеле?

    ОтговорИзтриване
  5. @Кръстю, ами харесвам ги бодливците. Другият месец ще мина още веднъж, но няма да прекалявам. Дано оцелеят. А календара беше първото нещо, което ми попадна под ръка, така че не е моя заслугата, ако се е получило.
    @Dani , не са, но първите които гледах успях да унищожа. Така и не можах да свикна, че им трябва малко, но навреме.
    @Milena , възможно е при мъжете само те да оцеляват, но пък съм виждал и добри градинари мъже.Аз си държа два три вида, но сега нещо ме прихвана.
    Лека седмица!
    @Емо, да се пазят балоните. Днес успях вече да се набода навсякъде, но ги пресадих:)

    ОтговорИзтриване
  6. Може и да не са хора, но са растения. А според индийците и те и животните имат душа. И кактусите са едни много хубави растения. Може и да са с бодли, но цветовете са им много красиви:)Лека вечер, Влади!

    ОтговорИзтриване
  7. Повечето хора могат сами да се справят с нещата, а растенията в саксия - не. Не знам дали е заради душата, но те нямат никаква въможностите, нямат избор, освен този, който ние им дадем.

    ОтговорИзтриване
  8. @Цветанка,лека седмица!
    @Боряна, за нямат избор. В природата не се нуждаят от нашата помощ, защото растат само там, където има условия. В саксиите обаче не са си у дома.Между другото и хората изведени от нормалната си среда, често не могат да се справят.

    ОтговорИзтриване