Бюджет 2012

От две -три седмици чета за новия бюджет на България. Не съм икономист, но четейки коментарите установявам, че със съгласен с повечето критики. Критики за бюджета винаги е имало. Имало е и ще има, независимо кой го прави.
Изглежда лесно и всеки от нас си прави личния бюджет, ежедневно или ежемесечно. Правиш сметка на приходите, след това ги разпределяш за нещата, които смяташ, че са най-важни за теб. Ако парите не достигат, търсиш нови източници на доходи, или си налягаш парцалите и се ограничаваш. Можеш да вземеш заем, с надежда, че в бъдеще ще можеш да отделяш пари за погасяването му. Ако пък парите са повече, заделяш за черни дни, или инвестираш в нещо, което ще ти донесе приходи в бъдещето. Изборът е твой и може дори да се поглезиш с някоя играчка.
С държавния бюджет нещата на пръв поглед, са по-сложни. Само, че на практика са същите. Планираш приходите, разпределяш ги за нещата, които са важни и търсиш начин да запълниш дупките. Не мислиш само да утрешния ден, а си правиш сметка, поне и за следващата година.
С това и баба Пенка би се справила, но никой няма да и позволи това. Ами това е нещо сериозно и отговорно. Държавен бюджет е това, хей! Трябва да го правят икономисти и учени глави, които знаят не само да броят до 270 лева, а да смятат с милиони. Трябва да се говорят умни неща по медиите и на всякакви съвети с измислени организации. Трябва да се тупа по масата и да се казва, че това е най-доброто. Трябва и да се измисли хубаво мото, а баба Пенка, не е по тези неща.
Не ги умее тези работи, но какво би станало, ако все пък баба Пенка вземе да ни направи бюджета?
Баба Пенка, сигурно не би била толкова оптимистична, по повод възможните приходи. Тя е научена, че за да има пари, трябва някой да свърши някаква работа. За да свърши работа пък, човек трябва да има условия и интерес да го прави. Знае, че в едно семейство, колкото повече хора, работят, толкова повече пари има. Баба Пенка е видяла, как не само в селото и, а и в близкия малък град с всяка година затварят и фирми и магазини. Няма начин при това положение да си фантазира, че приходите през следващата година ще са по-големи.
Баба Пенка може да вдигне данъците, таксите и акцизите, но от дългогодишния си опит знае, че така не се вдигат приходите. Така само ще накара хората да крият доходи и да въртят далавери по тъмно. Знае, че селото ще е добре, не когато хората се товарят с по-големи данъци, а когато имат по-големи лични приходи. Знае, че не на гол не можеш да вземеш ризата.
Баба Пенка знае и друго. Знае, че ако касовия апарат в селския магазин се свърже не само с НАП, а и с ЦРУ и ФБР, отчетения оборот ще е толкова, колкото чукне магазинерката. За да чукне пък тя сумата, трябва не данъчни да спят в магазина, а хората да си искат касови бележки. Знае, че за да стане това, не трябват проповеди за гражданско поведение. Трябва хората да виждат, че парите, които се събират се връщат при тях, а не потъват в каци без дъно.
Баба Пенка сигурно не би измислила красиво мото на своя бюджет. Не би се сетила за миналогодишното: Пари срещу реформи!
Баба Пенка просто би направила реформите, а ако не знае как би се допитала до кмета, даскала и фелдшера. Защото ако те не знаят нещо, просто ще отворят Гуглето и ще видят как го правят хората по света.
Баба Пенка не би измислила и мотото, под което най-вероятно ще мине тазгодишния бюджет: Пари нема, действайте....
Тя не е била в армията, но знае, че от армията пари не идват. Не идват и от празни приказки, дори когато те се говорят по всички телевизии.
Ако пък някой реши, че все пак мото е нужно, баба Пенка ще избере това, което е научена от малка:
Лозето не ще молитва, а мотика!
Само,че Баба Пенка, не е икономист. Не знае какви за прогнозите за европейската и световната икономика. Не следи борсовите новини и никога няма да прави държавен бюджет. Нищо, че от мизерната си пенсия, тя успява да отдели за храна, за данъците, за сметките, за бъдещето и настоящето на внуците, че дори и за някоя благинка по празниците.
Така трябва! Никакви баби в държавните дела! Държавен бюджет е това, хей! Не е за всяка глава!

9 коментара:

  1. Владо, не е необходимо човек да бъде икономист за да вникне в нещата. Изучавал съм икономика и какво от това? Настоящата ситуация прилича повече на едно село, в което баба Пена казала... и пазарите реагират, бюджетите се съкращават, премиерите падат. Докато последните се управляват от изкривени статистики, слухове и притчи така ще бъде. За съжаление глобалния свят е наистина такъв и никой не може да избяга от неговите спекулативни механизми. "Грешката" в една "оценка" може да бъде пагубна за една страна, един регион, дори за едно цяло поколение. Какво да говорим за баба Пена? Тя трябва да се надява, че пенсията ще и стигне да си купува лекарства, че трябва да е на линя - лозето не ще молитва иска мотика...

    ОтговорИзтриване
  2. Поздравления за поста! Убийствено убийствен е! Хареса ми идеята за Баба Пенка!

    Нооо, баба Пенка е една. А политиците, които правят бюджета са доста повече - и, освен с интересите на народа, се съобразяват с разни лобита, партии, групировки и т.н. Какво би станало, ако освен баба Пенка, в правенето на бюджета участват и баба Генка, Ганка, Станка и Калинка? Няма ли да се появи частен интерес?

    Което не означава, че съм "за" диктатура и еднолични решения - просто си разсъждавам, чеша си езика, така да се каже!

    Поздрави, Владо! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Баба Пенка вече е на 90 и знае, че болна няма как да легне... на децата ще тежи...

    ОтговорИзтриване
  4. @Емо ,аз не разбирам, но ми се струва, че има начин не да избягаме от глобалния свят, а ограничим вредата. Просто трябва да се гледа повече вътре в собствената паница, а не в чуждата навън.
    @Magicktarot – Соня Петрова,ами ако са повече хората, нещата се усложгняват, но зависи и какви интереси имат. Ако имат, върху какво общо да стъпят, ще се разберат.
    @tcvetelinka,:(

    ОтговорИзтриване
  5. Даа, българите и най-паче баба Пена, разбираме и от футбол, и от политика, че и от икономика дори... Темата за бюджета на домакинството и на държавата е дълга, за да я подхващам тук. Пък и трудно някак си се защитава някаква теза, свързана с икономиката, когато виждаш как независимия комитет по раздаването на нобелови награди, само преди месец-два връчи такава на някакъв северноамерикански икономист, с чиито размисли по икономическите въпроси се съобразявал самият (!) Обама, че и много евролидери. Ако това е истина, а не евтина реклама, то въпросният би трябвало да бъде бит публично от Брюксел до Страсбург и обратно, щото и с простото бабино Пенино око се вижда на какво дередже е икономиката на САЩ, че и паневропейската общо и поотделно.
    За мен проблемът е заченат още в наименованието на дисциплината, която някои са изучавали по един семестър, други по два, трети по повече, четвърти пък хич. Тя се нарича „политическа икономия“. Само ще вметна, че таз наука възниква 200 – 300 години преди раждането на Маркс, тъй че поне в това отношение той няма грях към нея. В крайна сметка, очевидно е кое е водещото – политиката. От тук нататък изводите са лесни. Разбира се, нещата лесно могат да се оправят. Достатъчно е да започне да се изучава и практикува икономическа политика. Тогава и баба Пена ще си гледа спокойно пенсията, и пишман икономисти нямат да вземат нобелови награди, и т.н.

    ОтговорИзтриване
  6. Не зная, но нещата не се получават. Изредиха се местни "капацитети", след това докараха Милен Велчев и Дянков, уж били по-добри, а или се краде на едро, или се правят упражнения по садизъм спрямо баба Пенка и компания.Аз мога само да си вия срещу Луната, защото това поне още не се облага с дънъци.

    ОтговорИзтриване
  7. Данъците са най-перфидната форма, чрез която управляващите принуждават управляваните да плащат високият стандарт на живот на тях и на техните семейства, като всичко е завоалирано в приказки за общото благо и т.н.
    Мен единствено ме утешава, но малко, че нещата не се получават не само у нас, но и по света и това вече не може да се отрече от никой. Налага се вече да имаме икономична политика. Разбира се, далеч съм от призива „икономиката икономична - дело на всеки“ :)))

    ОтговорИзтриване
  8. Емо каза:"...За съжаление глобалния свят е наистина такъв и никой не може да избяга от неговите спекулативни механизми..."
    Може! Ако усетим, че сме 99% ;-)

    ОтговорИзтриване
  9. Според мен идеята Глобалния свят е доста необмислена. Бих казал глупава!
    Бих добавил, че ще доведе до икономически срив, който ще повлече всичко след себе си. Той е изключително сложна и неуправляема система. При нея богатите ще станат още по-богати, бедните още по-бедни.Магаретата и прасетата в калта ще се увеличат. Дори гробищата ще станат големи градове от паметници и кръстове.
    Затова апелирам против "ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА".
    Иначе държавата ни почти ще изчезне. Ще останат само богати пенсионери и богаташи.
    Така че...!!!

    ОтговорИзтриване