Река Искър

Разказвал съм и друг път тук за варварското изгребване на дъното на река Искър, по протежение на мястото, където преминава през град Самоков. Унищожаването на речното корито стана под благовидния повод за почистване на речното корито, но всъщност си беше добив на баластра и пясък от която някои се обогатиха. Нещата се изкараха законни въпреки, че по следите от багерите личи ясно, каква е била целта, а заради липса на контрол, никой не знае точните извозени количества.
Грозните гледки всеки ден припомнят на самоковци за този случай, но малко са хората, които реагират по какъвто и да е начин. Причината за това е в прославения самоковски „борчески дух“, за когото ще разкажа някой ден.
Лошото е, че държавните институции, също си измиват ръцете и отказват да поемат всякаква отговорност. По време на срещите с протестиращите в защита на Витоша, от правителството определиха действията в коритото на река Искър, като образцови?!?
Наскоро един колега отново припомни за това. Нещо повече, част от снимките, които публикува са от стария вид на речното корито. Аз нямам такива, но имам много от сегашното състояние на коритото. Погледнете снимките и ще познаете кои са старите. Не са от най- хубавите места, но дават представа. Дават представа и за това, че така нареченото почистване е било напълно излишно. Дори библейския потоп, не би затруднил стените, които днес на много места са подкопани.
Вижте снимките:


Вижте и част от моите от почивните дни. Почистване или добив на варварски добив на инертни материали е това? Следите още личат и само за слепите и контролните органи в България, нещата не са ясни.












2 коментара:

  1. "...Следите още личат и само за слепите и контролните органи в България, нещата не са ясни."
    Че то си е тавтология.

    ОтговорИзтриване