Медии ли са блоговете?

Няма начин да не сте попадали на обсъждания на дебатът, започнат в Капитал - Медии ли са блоговете?
Коментира се много и се превърна в говорилня. Дебатът продължава с нови и нови участници.
Мисля, че и изборът на Капитал за защитници на основната теза е погрешен. И Иво Инджев и Боян Юруков са известни и популярни в блогосферата и разглеждат нещата от една гледна точка, въпреки различните тези. В България и в света обаче, по-голямата част от блоговете, по една или друга причина не се радват на популярност. Никой не знае колко са, а всеки ден се появяват нови и изчезват съществуващи.
За по-голямата част от тези български блогове, подобна дискусия е излишна. Водещи те ги, биха се изсмели на твърдението, че това, което е в техните блогове е информация. Също биха се изсмели и на твърдението, че променят света с блоговете си. Такова нещо може да твърди човек, който чете не повече от десетина блога и си мисли, че с тях светът свършва. Тези хиляди малки блогове, просто не се интересуват от подобна дискусия.
Според Уикипедия спорът е излишен. Там блоговете са изброени, като вид медия. Обобщава се и край.
Проблемът е друг. Говори се за блоговете, като нещо фиксирано, което може да се разглежда общо, а те не са. Различни са и като съдържание и като цели. Нещо повече, блоговете може да се променят във времето, както хората, които го водят. Няма начин да се сложат в една кошница и това им е най-хубавото.
Дискусията е излишна, но поводът за дискусията е сериозен. Да има или няма регулация на блоговете?
Мисля, че някаква регулация на блоговете би била полезна. Не от гледна точка на контрол въпреки, че в някои сфери контролът също би бил полезен. Преди да започнете с протестите срещу контролът, нека изясня, какво имам в предвид.
Един доброволен режим на регистрация, би бил полезен за някои категории блогове.
Например една регистрация на блоговете, чиито автори се опитват да са журналисти и признаването им за такива, би им открило допълнителни възможности, а и защита.
Друга сфера, в която може да има полза е за блоговете, които публикуват авторски материали. Знаем, че копирането на материали става все по-редовна практика. Цели сайтове се пълнят с копирани материали, а администрацията им подкрепя негласно подобно поведение. Ако блог стане жертва на кражба, единственото което може да направи, е да потърси съчувствие от колегите си. Получава го и понякога шумът е достатъчен, но по-често не е така. За съжаление някои от „колегите” му също не се свенят да копират безразборно. В тази област нещата също не да регулирани.
Сещам се и за още нещо. Част от хората се опитват да печелят от блоговете си. Печалбите са смешни, но за сметка на това сложността на деклариране и узаконяване на тези приходи, прави повечето от тях нарушители. Едно облекчаване в тази област би било полезно.
Това са само примери, но сигурно има и други области. За да е ефективна, блоговете трябва да получават реална полза от тази регистрация и тя да е доброволна. В противен случай, тя няма да е нито успешна и нито полезна. От значение е и каква ще е цената, защото знаем, че безплатен обяд няма.
Има, обаче нещо, което блоговете няма как да изгубят. Това е свободата си. Никаква цензура не може да я победи, защото блоговете не са нещо еднородно, не се правят по схема и не могат да се вместят в такава.
Свободата и различията са най-ценното, което имат и то ги отличава от медиите. Ако го ги загубят, дискусията отново ще е излишна. Блоговете вече ще са медии.

20 коментара:

  1. Да.Наистина преди да се спори за каквото и да е, трябва да се уточнят понятията.Дефинираме какво е медия и какво - блог, съпоставяме определенията и това, както казваш е направено в Уикипедия, но спорът вместо да се обезмисли, се разраства...
    И това според мен хвърля допълнителна светлина върху това ,що е блог, т.е- медия и ...още нещо :)))

    ОтговорИзтриване
  2. Кръстю, забелязал ли си,че цитираме Уикипедия, безкритично:) Самата Уикипедия, винаги уточнява,че написаното в нея подлежи на още доработки и корекции.

    ОтговорИзтриване
  3. Владо,хубавото му на блоговете,е че можеш да излееш душата си,да споделиш болка и радост,щастие и мъка,докато ако се превърнем в медии всичко умира.Приятен уикенд:)

    ОтговорИзтриване
  4. Ние често класифицираме, за да можем на следващия етап да регулираме. Рамкирането и контрла върху мрежата е мечта на мало и голямо властимеющо.
    От друга страна, повечето човешки понятия са измислени с определена цел. Ние не знаем що е разум, но гордо сме накичили с определението за целия си вид sapiens! Да, но на планетата не е известен друг такъв. С кой се сравняваме?!
    На Иво Инджев ако му харесва да е медия, така да бъде. Ако иска и официоз да се нарече - негов проблем. Аз не искам да съм медия. Искам някъде да си пиша глупостите и дори това, дали ме четат или не не е въпрос, който ме тормози...

    ОтговорИзтриване
  5. За мен блоговете са си блогеве, има различни, но не мога да ги нарека медия. Хубавото е че аз избирам кой да чета и посещавам, докато другите уж медия сайтове, ме заливат с постоянна реклама, една новина не мога да прочета и вече не ми предлагат това което ми е нужно като информация.
    Когато открих блоговете се зарадвах най-накрая открих своето място, добро или лошо, но си е личното пространство.
    Що се отнася до контрола, ами то и сега го има под някаква форма, или влизаш и го четеш или не.

    ОтговорИзтриване
  6. До тук оставам с усещането, че някой Биг брадър се страхува от нашето Свободно пространство. Иска да ни вкара в Медии, за да попаднем под Закона за медии. Тогава, гудбай Свобода. Хелоу зомби!

    ОтговорИзтриване
  7. А със стотинките от реклами не мога да си купя дори плик, за да си подам декларацията в НАП.

    ОтговорИзтриване
  8. Интересно е продължението в Капитал по темата, където резултатие от анкетата са обърнаха, засега..

    ОтговорИзтриване
  9. Какви медии са блоговете, бе Влади?! :) Блогът в истинския смисъл е личен дневник.
    Напоследък много хора направиха "блогове" и пишат в тях за неща, от които и хабер си нямат. Преди беше модерна политиката, сега е на мода Интернет маркетинга. Де що има новоизлюпен блогър, пише за маркетинг, за да е в крак с модата. А така наречените блогове са пълен смях :)
    Свободата е нож с две остриета.

    ОтговорИзтриване
  10. Можем да наречем медии блоговете за икономика и политика.Но не ми се ще да се опетняват с това наименование личните блогове.В този ред на мисли , зависи от тематиката , желанието за посещаемост и издигане.

    ОтговорИзтриване
  11. @Силвия, така е. В блога можеш да правиш всичко, можеш и да не пишеш, ние определяме какви да бъдат, а не някой друг.
    @slavuncho, Иво Инджев е журналист, а не блогър. Аз точно това казвам: Който иска да е някакъв си, да бъде, а останалите нямаме отношение към диспута.
    @tcvetelinka,това е наистина най-важният контрол. Колкото до продължението, тези неща не стават с гласуване, нито с диспут. Съжалявам,че и аз се подведох да коментирам и пиша.
    @Lana, страх не.Блоговете не са толкова влиятелни. По-скоро някоя дребна душица се е почувствала засегната:)
    @8,е аз пък водя блог и честно казано не ме интересува, кой как ме нарича. Повечето блогъри също:)
    @fokusbokus и аз това казвам с допълнение,че дискусията е безмислена:)Колкото до така наречените блогове за SEO, маркетинг и политика, повечето не просъществуват дълго, но се опитват да привличат внимание. Те се ни риба ни рак.

    ОтговорИзтриване
  12. Лили, точно!Желанието, а то не определя същността:)

    ОтговорИзтриване
  13. Владо, аз не казвам, че Уикипедия е нещо като спец по всичко, или арбитър.Блог = Медия + още НЕЩО.
    В случая е много актуално мнението на Лана, а това кой от спорещите каква теза защитава ми помага да си обясня нЕкои работи,които няма да ги видим написани в никоя медия, или педия...но в крайна сметка са определящи :(

    ОтговорИзтриване
  14. Блоговете са медия, колкото сме излезнали от кризата :) , но това е впрос на гледна точка.
    Аз възприемам блогерството, като едно място в което всеки си казва мнението по определени теми. За разлика от кварталните кръчми, където мненията достигат единствено до авера по чаша, тук роуминг няма :) могат да те четат по целия свят. Но за да бъдеш медия, трябва да си изкарваш парите по този начин, да покриваш различни програмни модули и какво ли още не. Колкото до Инджев, аз много харесвам стила му на писане, но спрях да го чета, защото знам, че в началото или рая на текста ще прочета нещо за първанката, а това малко ми омръзна. Това което искам да кажа е, че за да си медия трябва и малко разнообразие :)

    ОтговорИзтриване
  15. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  16. не само в уикипедия пише, то се и учи, че медия означава носител на някаква информация. в този смисъл целият интернет е медия, включително и блоговете. друг е въпроса каква част от тях вече спада към масс-медиите и така нататък в тоя дух...

    ОтговорИзтриване
  17. За мен са медии. Но ако от това произтичат ограничения на свободата на писане, с което не съм съгласна - не са. Всъщност това са нови медии и за тях не зная да има определение. Но всяко нещо публикувано в блог е новина за някой и то от първоизточника. Понякога може да е светкавична новина, за която вестниците ще се натуткат чак на другия ден:)))Отдавна черпя новини само от интернет. Дори и качването на снимка само, пак е новина. Понякога тя показва нещата точно каквито са в момента...

    ОтговорИзтриване
  18. @Емо, да това е по скоро разговор на публично място.
    @Ясмина, миналата година един бъдеш журналист и добър блогер се опита да спори с преподавателят си.Онзи не беше виждал блог и твърдеше, че блоговете са единствено в Блог.бг, но беше уверен,че не греши:)
    @Цветанка, дотолкова, доколкото информация е и разговор на публично място. Всеки може да го чуе, значи това е медия.

    ОтговорИзтриване
  19. Краси, сещам се за един виц:) Но ще го размия в друга тема, ако преценя, че си струва.

    ОтговорИзтриване