Национализъм или....?

национализъмПрез миналата седмица, вече се обяви официално първата кандидатура за предстоящите президентски избори. Лидерът на партия „Атака”, започна своята кампания.
В нея няма нищо ново. След относително кротко и невидимо присъствие в парламента досега, отново от нафталина се изважда национализма.
Започна се със срамните сцени пред паметника на Левски. Почти никой не реагира и последва шоуто на трети март, където Сидеров се развихри. Разбрахме, че за всичко са виновни няколкото минути новини на турски по БНТ и чуждите инвеститори. Не всички, защото „националистът”, по негови си съображения, се прави, че не забелязва „Лукойл” и „Газпром”, например. Не забелязва и извиването на ръцете за АЕЦ Белене и Южен поток. Не забелязва и наглото поведение на американския посланик, който си позволява неща, които не си позволяваха дори съветските по времето на Живков.
С подобно поведение „ националистът”, може да впечатли не повече от 5%, от избирателите. Толкова, колкото има и в момента.
Ще последват „страстни” речи, колко са лоши турците и ромите, а след това, латерната започва отначало.
Никой не го взима на сериозно, а трябва. Нека си припомним основаването на тази партия и слуховете около финансирането и. Дали наистина ДПС е истинският създател на Атака, никога няма да разберем, но факт е, че активността на „националистите” е доста избирателна във времето.
Винаги, когато движението има нужда от консолидиране, Атака услужливо размахва националистическата карта и дава необходимия стимул на етническите турци. Омразата, страха и образа на врага, са най-силния лост за консолидация, а Атака го осигурява, точно навреме.
Идват местни избори и такива за президент. Те не са толкова важни, но ДПС и БСП, влизат в тях без мотивация на членовете си. Не са направили никакви промени, не са се очистили от вината за своето управление. Тези избори ще послужат точно за стягане на редиците, под мотото за противодействие и защита.
В момента правителството на ГЕРБ се крепи единствено на гласовете на представителите на Атака. Нещо повече, въпреки критиките, нито една от останалите партии, не е готова да поеме властта. След местните и президентски избори, обаче ще е друго. Партиите ще са стегнали редиците. ДПС мобилизирани от „национализма”, а „червените бабички” ще заклеймяват „фашизма”.
Мобилизацията ще е пропорционална на събраните гласове от Сидеров на президентските избори и броят изнесени представления. Партиите вече ще са готови и за нещо повече.
Тогава ще дойде времето „национализма” да се осребри отново. Дали подкрепата от Атака за правителството ще отпадне, ще зависи единствено от това, кой колко ще даде. Както е и в момента, защото управляващите, така и нямат да намерят куража, да кажат цената на сделката.
Ще видим дали ще позная, но наскоро излезе информация за „цената” на депутатите „националисти”. Започва от 150 000 лева нагоре. С цели 50 000 лева по-скъпо от юнаците от РЗС. Пазаруването може да започне.


Нарочно не споменах за представлението в Парламента. Сандо беше един от малкото блогъри, които реагира и е казал нещата достатъчно ясно - ЩО Е ГЕНОЦИД И ИМА ЛИ ТОЙ ПОЧВА У НАС?

6 коментара:

  1. За един първичен и неначетен човек, национализма е като мана небесна, а нацията все по-малко чете.

    ОтговорИзтриване
  2. Интересна интерпретация... Не знам възможно ли е човек сам да си сложи въженцата и да ги даде в ръцете на батковците.. с ясното съзнание, че е кукла.

    ОтговорИзтриване
  3. Вече не им се сърдя на политиците. Та те не правят нищо друго освен да играят по правилата на политическата игра по време на демокрация.
    Интересното е, че колкото едно обшество е по-отдалечено от „демократичните ценности“, толкова повече политическия плурализъм е по-голям и обратното. Виждаме, че в меката на демокрацията - САЩ, властват поредно две партии - демократи и консерватори, а осатанали, доколкото ги има, са в мимамнса. Подобна е ситуацията и в т.нар. „стари“ демокрации в Европа. Разбира се, трябва да си експерт с чувствителни сетива, за да направиш разлика между магарето и слона, но... След това двете се обединяват за да спасят света и така - най-накрая, слънцето на демокрацията ще ни ощастливи заедно и поотделно. Който дочака...

    ОтговорИзтриване
  4. @Емо ,зная но утехата ми е, че поне засега такива хора нямат голяма подкрепа, въпреки надуването им.
    @ivo_isa , не е кукла. може да е бил в началото, но вече играе само това, за което се плаща:(
    @slavuncho,лошото е, че и ние играем в тази игра:(

    ОтговорИзтриване
  5. ivo_isa, да. Жалко, че България е малка страна и не може да се разгърне:)

    ОтговорИзтриване