Туристическата градина

Туристическата градина в Самоков се намира накрая на града, вдясно от пътя за Боровец. Създадена е в далечната 1903 година и дълги години е била едно от любимите места.
Тогава вечер хората се разхождали по Главната улица. От центъра до туристическата градина и обратно, е бил любимия маршрут. Ние висяхме пред киното на „коневръза“. Времената се променят, интересите също.
Все пак въпреки, че е отдалечена, вечер в градината могат да се видят много хора, а причината не е само в заведенията.









В последните години общината е вложила внимание и средства в градската градина. За съжаление основно около входа. Претенциозният надпис над старата порта, подлъгва с очаквания, които не са оправдани. Най-важното за един парк- зеленината, не е нещо изключително, а следи за грижи освен косенето почти не се виждат.
Най-често срещаните дървета в градината са акациите, следвани от борове и смърчове, а тук там се среща по някоя бреза или липа. Повечето са засадени от години, а новите изглеждат рахитично. Забелязах група от странни дървета. Не можах да открия вида им. Иглолистни са, с дребни шишарки и изглеждат изсъхнали, но не са. Снимах едно, което е самотно в центъра на града и досега мислех, че няма други в града ни.


В края на туристическата градина е направена екопътека. Откриха я преди около две години и доста я рекламираха, но не бях минавал по нея. Просто има много по-удобни пътеки до местата, където води тя.
Снимки и впечатления от нея, ще има в следващия пост.


Няма коментари:

Публикуване на коментар