Фирмите и интернет

В последните години все повече фирми откриват възможностите на мрежата. На практика всички имат формен сайт, страница във Facebook и дори чуруликат в twitter. Има и фирми, които въртят целият си бизнес през интернет.
По-често обаче, това не е последователна политика и след месец- два на ентусиазъм, нещата се забравят за година. Следва нова офанзива, която също продължава от три дена до седмица.
Има две положения. Възможностите на Интернет за бизнес или се надценяват и то много, или се подценяват и то много. Средно положение няма.
Очакванията обикновено са големи. Някои очакват от първият ден, клиенти от цял свят, да ги залеят с поръчки. Други наемат фирми, които да оптимизират сайтовете, но в България хората, които го могат, се броят на пръстите на едната ръка. Проблемът е, че фирмените сайтове не се нуждаят от каквито и да е посетители, а от такива, които търсят техните продукти. Такива посетители може да доведе единствено Google, но конкуренцията е жестока. Най-често хората посещават първите десетина резултата, а на втората страница при търсенето, попадат инцидентно.
Попадането сред първите, вече не може да стане случайно или в резултат на SEO трикове. Google все повече оценява различните материали в мрежата по два критерия:
-уникално и интересно съдържание, насочено не към продукт, а към потребилелите.
-често обновяване и осъвременяване на информацията.
При статични сайтове тази възможност е ограничена от формата, затова много фирми към сайтовете си имат и корпоративни блогове, в които информацията се обновява често и дърпат целия сайт напред.
Разбира се има още един начин да се покаже един сайт сред първите при определено търсене. Това са платените линкове, но много потребители блокират тези резултати или ги подминават.
Така че, рано или късно фирмите, които се интересуват от възможностите на Интернет за бизнес, ще трябва да се научат нещо, което дори всеки блогър прави - да пишат не само за продуктите си, а и за хората, които се интересуват от тях.
Като стигнах до фирмите и блогърите, няма как да подмина порочната практика, да организират рекламни кампании за продукт или услуга, чрез хората поддържащи блогове. Друг вариант е публикуването на платена статия. Доколкото си спомням последната, която прочетох беше за стопяването на тлъстините около кръста, чрез съветите на „видна“ фитнес инструктурка, публикувана във водещ български блог.
Получавал съм и получавам подобни предложения, но дори не си правя труда, да отговарям. Причината е в разбирането ми, за това какво е личен блог и това, което съм казвал винаги. Нямам идея е любимо хоби и по-добре да я изтрия, отколкото да пиша по поръчка.
Днес обаче това, което споделям е свързано с бизнес. Знаете, че писах наскоро за фирмата, в която работя и за светодиодното осветление, което правим. В работата ми има неща, които сметнах, че ще ви бъдат интересни поне за обща култура.
Този път отново ще пиша за работата си, но поводът е друг. След доста колебания предложих да направя блог на направлението, в което работя. От него излизат крайните продукти, а в последните години се специализираме в светодиодното осветление. Блогът ще е посветен на тази тема.
Поставих изрично условие, да се занимавам с това в извънработно време, като не желая заплащане. Нямам поставени цели, въпреки че зная, какво мога да очаквам. Няма и да има намеса в това, което правя. В началото ще се наложи да го водя сам, но се надявам скоро повече хора, да се научат да използват тази възможност.
Фирмата ни има фирмен сайт, но това което ще направим е различно, въпреки че няма как, да не представим продуктите, осветените обекти и постиженията си. Ще се опитам да направя блога интересен и полезен дори за хора, които са далеч от тези неща.
Всъщност ще спечеля от този блог. От една страна, ще ми е интересно, да приложа нещата, които съм научил за мрежата. На второ място, ако написаното достигне до хора, които се интересуват от нашите продукти, фирмата ни ще има повече възможности, да оцелее и да се развива в тези тежки времена. Цял живот работата ми е била свързана с производството, а това на практика е последната работеща фирма в града ни с подобна насоченост.
Поне в началото ще помогна на новия блог с възможностите на блоговете, които имам, но се надявам скоро той да порасне достатъчно, за да може и без мен. Надявам се, че линка тук към новия блог, няма да пречи на никого.
Можете да разгледате новия блог:


Приемам всякакви мнения и съвети, но мисля, че се справих добре с оформлението. Има още две -три неща, по шрифтовете и подреждането, но всяко нещо с времето си. Мисля, че темите подбрани за начало, ще са интересни и за хора, които не са вътре в нещата, но чакам и вашето мнение.
Пожелайте ми и малко късмет. Зная какво мога, но конкуренцията е голяма, а нетърпението ми е най-големия враг.

21 коментара:

  1. Успех!
    Разгледах блога, но той повече ми заприлича на фирмен сайт. Рано е да се каже. Все пак мисля, че трябва да потърсиш по-упорито това, което си поставяш като цел - крайния потребител :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прав си, но все пак това ще е представяне на нещата, които правим и сме направили, а и още е рано да кажа как точно ще се развие.

      Изтриване
  2. Съвет не мога да ти дам,но ти желая успех !!!

    ОтговорИзтриване
  3. Виждам, че си взел серизно предложението ми за корпоративен блог. Честито :)
    Ако решиш, че ти трябва втора гледна точка, знаеш къде да ме намериш - ще давам акъл и костен мозък от сърце :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами ако сгафя нещо и без да те търся, ще се обадиш и това е нещото, заради което те ценя най-много.

      Изтриване
  4. Късмет, Влади!!!Хубаво начинание и много успех желая:)

    ОтговорИзтриване
  5. Хареса ми оформлението на блога.Успех!

    ОтговорИзтриване
  6. Браво, че си се заел с това. Въпреки всичко искай пари. Безплатните неща се оценяват като незначителни, от този който ги получава, независимо дали са значими.
    И няколко съвета. Движещото се нещо наистина трябва да има на страницата, но не по средата. Хората забелязват, че има движение, но го забелязват само фоново. Винаги и навсякъде движението е реклама, а не същността. Това е нещо като вентилатора във всяка сцена, но вентилатора е в ъгъла.
    Като влезнеш на страницата трябва да се вижда онова, заради, което човек да скролне надолу. Половината от хората изобщо няма да скролват надолу, нали знаеш това. Това значи, че вероятно ще виждат едно и също нещо всеки път като влезнат. Представи си логото на страницата в топблоглог. Би било без изменение. Освен съдържанието, както си написал, и външният вид трябва да се променя.
    Утре ще ти кажа дали самият движещ се обект "работи" на служебния ми компютър. Защото там върху много неща има рестрикция.
    Извинявам се, че критиката е твърде дълга.
    Успех!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Боряна, няма начин да взема пари за това. Първо имам си достатъчно работа и не желая още едно служебно задължение. Освен това до месец-два вече ще съм стабилизирал блога и няма да има много работа по него, а когато има втори човек, който да публикува, ще е занимание за половин час седмично. Ако чрез този блог успеем да привлечем поне един нов клиент месечно ще съм доволен, а има ли клиенти, има и работа и възнаграждения.
      Слайдъра в горната част и аз не го харесвам, но сега са модерни и ще остане известно време. Може би ще го махна и заменя със движещият се текст със заглавията на последните публикации, който сега е долу.
      Колкото до ТБЛ, засега Дзвер ме отряза. Не искам да споря с него и ще изчам да се натрупат повече публикации, преди да го предложа за разглеждане отново, но не е проблем този блог да мине и без ТБЛ. Хубаво е да е там, но не на всяка цена. В момента очаквам архив със снимки и затова наблягам на теоретичните неща, а той го възприема по друг начин. Идват празнични дни и най-вероятно сега просто ще подготвя нещата за другата година.
      Благодаря!

      Изтриване
    2. Ако не си го чел. И ако почнете да произвеждате такива искам:
      http://it.dir.bg/news.php?id=12664446

      Изтриване
    3. Разгледах го, но е по-скоро скъпа и сложна играчка, отколкото реално решение. Ако не се прави в Китай, ще струва повече от месечният доход на семейство в страните, за което е предназначено, а и осветеността е прекалено ниска. Определено не е за нас. Насочили сме се към определени ниши, защото пазара в България е доста ограничен, а ако се инвестира, трябва все пак някой ден, да се изплати.

      Изтриване
  7. Поздравления за ентусиазма и любовта към работата. ТОва не се среща често. Аз правя същото за моята фирма, но откъм текстовото оформление на сайта. Правя го предимно през нощите, тьй като денем организирам производството...

    бих посъветвал да интегрираш блога към сайта на Самел. Знам че сигурно е трудно, такава голяма и тромава фирма...
    Но ако някой от маркетинга е по-мислещ може и да склони да предложи на управата проекта ти. Сигурен съм че резултатите за всички ще са положителни.

    Вярвам, че производството в България трябва да се поддържа дори и да не е в добро здраве в тия трудни години, но ще дойде време когато Китай ще стане скъп производител и ако тук отпаднат големите производства ще трябва да почнем всичко наново.

    П.П.
    Надявам се сте доволни от новите си облекла :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз също ще правя нещата извън работата, но мисля, че няма да ми отнемат много време и енергия, а и в бъдеще ще помагат и други хора. Блога обаче ще си е блог само на направлението, специализиран за светодиодното осветление. Зная, че един блог към фирмения сайт ще бъде много полезен, ако се води редовно, но за сайта си има хора, които отговарят и вземат решенията. Аз мога само да помогна, като насочвам хора към фирмения сайт. В момента всеки трети влязъл в блога отива на фирмения сайт, а още в блога не съм започнал да добавям важно съдържание.
      Лично аз не вярвам, че китайската конкуренция ще намалее. Хората там работят с огромни мащаби и внедряват автоматизация, за която ние ще мечтаем още много години. Освен това сне са само китайците и затова трябва да намери подходящите ниши, за да запазим производството си.
      А за дрехите още не зная. Аз в момента съм почивка и ако ги видя ще е след нова година. Наскоро получаваха нови дрехи монтажните бригади, нсо не съм се загледал. Излиза, че в предишната ми работа съм работил в близка до твоята сфера. Фирмата сега почти не работи, но името Самоковска комуна, сигурно си чевал.

      Изтриване
  8. Успех в начинанието, Владимир. И аз тепърва прохождам в тази област, но - макар вероятно не ти пиша нищо ново - регистрирай блога в различните български директории, в съответните секции, така че да привлича потенциални клиенти и оттам. Може би ще е добре също така да бъде регистриран собствен домейн, който да е линкнат с блогър (така няма да е необходим хостинг) - това ще подобри индексирането му в търсачките.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Филипе! За собствен домейн и(или) сървър, нарочно не желая. Много хора незаслужено подценяват Блогер, а за четири години в мрежата съм се убедил, че Гугъл тачи отрочето си. За добавянето ще го правя но бавно и внимателно, защото в противен случай може да еме проблеми. Нещата много са се праменили от времето, когато правех първите си стъпки тук. Сега трябват две неща- търпение и съдържание.

      Изтриване