Аз, Ние, Те и бъдещето

Често използван шаблон е, че човекът е социално животно. Приемаме на вяра това твърдение, защото живеем в многолюдно общество и всеки ден имаме взаимоотношения със стотици хора, някои от които дори не познаваме. Поглеждаме в историята и виждаме хиляди примери, за неща сътворени с обединените сили на милиони човешки същества.
Само че, твърдението не е вярно. Човек не е социално животно и в отношенията си с другите хора, строго се придържа към степенуване по важност на Аз, Ние и Те.
Аз, Ние и Те, подредени по важност в този ред са заложени в миналото ни, определят отношенията ни в настоящето и са основа за бъдещето ни. Не може да се говори за „социално животно“, в което Аз е толкова силно, че определя поведението му.
Наистина човек трудно може да оцелее и съществува сам, но това не означава, че взаимоотношенията му с другите хора, го правят социален.
Съвременният човек произхожда от малки семейни групи, които са имали епизодични контакти помежду си. В тези групи, които са в основата на човешкото общество и днес, чувството за принадлежност е толкова силно, че Аз и Ние, на практика са били едно и също нещо. Често дори за хората в семейната група, Ние е по-силно от Аз. Всички хора встрани от семейната група са били Те и отношението към тях е било по-скоро враждебно. Те са били конкуренти и естествени врагове, не по-различни от хищните животни.
Семейната група е единственото множество, в което човешкото Аз, не е определящо. Само в нея човек е наистина социален, тоест може да жертва личните си интереси за сметка на колективните.
Всъщност подобно поведение е присъщо на хората и в любовта, но причината е, че тя е стъпка в посока изграждане на нова семейна група.
По-големи човешки общности са само привидно начин на социализация. Създаването им обикновено е насилствено и отношението към другите хора, се променя значително. Запазва се силата на Аз и Ние, но само за малката семейна клетка.
Те вече се делят на две групи. В едната влизат Те, които са хора принадлежащи към изкуствено сформираната голяма общност. Отношението към тях е търпимост.
Във втората група ТЕ, вече са хората извън голямата общност, които са в ролята на врагове.
Дали голямата общност е племе, народност, държава, религия или политическа партия, моделът е един и същ. Хората участват в нея, заради интересите на малката си семейна клетка или принудително, но запазват дистанцията отделяща ги от общността.
Големите човешки общности обаче, се стремят към разрушаване на малката семейна клетка. Те изискват от участниците, Ние да бъде по-широко понятие и да обхваща всички членове на общността, това няма как да стане. Вместо това остават да действат само два лоста- Аз и Те.
За големите общности от значение е само крайния резултат. Ако един участник в тях, изпълнява задълженията си, няма значение, че той прави това единствено, защото Аз има интерес. Организацията е такава, че почти всяка частна дейност, допринася за общото.
Само че, този модел е неустойчив. Той се опира на егоизма и Ние, няма място в него.
Всички значими събития в човешката история са в резултат на доминирането на Аз в поведението ни. За съжаление това е и ограничител на постиженията ни. Много по-бързи и значими резултати биха били постигнати, ако водещото в поведението ни е НИЕ, но това няма как да се случи.
За съжаление това е единствения начин, с който разполагаме. Хората не могат да бъдат, като мравките или пчелите, които наистина са социални същества. Хората са единаци и общата цел и работа, не е присъща за тях.
Замисляли ли сте се накъде вървим? Какво е бъдещето на човешкото общество?
Много хора, не са доволни от настоящето, но реални алтернативи няма. Възможностите според мен са две:
Първата е разпадане на съществуващите човешки общности и връщане назад в развитието.
Втората е принудително още по-голямо обединение, което няма начин да бъде трайно.
Бъдещето не изглежда розово, нали? Само че, Аз няма други алтернативи.

5 коментара:

  1. "Аз" или "Егото" наистина пречи на развитието и напредъка.
    Големи цивилизации е имало и в момента има. Дори днешната е обхванала целия свят - нищо че все още се делим на "първи, втори и трети" свят. (смях) И нищо, че се допуска на фона на днешното развитие да има бедни, бездомни и умиращи от глад. Мисълта ми е - тази цивилизация е създадена от хора, и още повече хора я ползват. Един човек може да отиде в която и да е точка на планетата и да ползва цивилизацията - т.е. тя да му помага да оцелее. А навремето изгонят ли те от племето - мъртъв си. Хората, които са създали тази огромна система, са били и са на доста по-висше ниво от "Аз". На ниво "аз" са основно "потребителите". Може би затова все още не сме се самоунищожили - нищо че имаме такива модерни оръжия - защото тия, които ръководят и са създали "мравуняка-цивилизация" са над "Аз". :) Да се надяваме. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не мисля. Всъщност цялата система е създадена, да държи в подчинение масовата публика. Присъединяването и напускането далеч не е доброволно.

      Изтриване
    2. Владо, цивилизацията е много сложно нещо. Има огромна разлика между племе и цивилизация. Човек от племе няма ток, компютри, самолети, магазини, в които да намери стоки от цял свят, книги, които са огромно количество - от необятни векове, напреднали технологии, медицина и т.н., земеделие, което осигурява поминъка на хората за няколко години напред (без да се налага да се надяват само на случая - дали ще има улов примерно). Това е невероятно сложна и добре смазана организация. Тази организация не е направена САМО с цел подчинение на масите. Тя е и ЗА масите, в тяхна полза. Показва го броят на земното население в момента. :) Мравунякът, който е добре смазан организъм-механизъм е далеч по-проста система от човешката цивилизация. И в него мравката не може нито да влезе, когато си иска, нито да го напусне. Което не значи, че е създаден, САМО за да подчинява индивидуалните мравки. Така и при хората.

      Изтриване
  2. Звучи логично, но има и изключения - веднага се сещам за еврейските диаспори, които са изключително устойчиви независимо от промените в тях (пристигащи нови членове, напускане на стари членове). Очевидно трайно са стигнали ниво "ние".

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Причината според мен е всъщност в първия лост за насилствено образуване на по-големи общности- религията. Тя създава образа на врага, който държи групата заедно.

      Изтриване